Trafalgar ve Amiral Nelsonın Ölümü




           Viscount Nelson

Trafalgar Deniz Muharebesi, Napolyon Savaşları'nın (1803-1815) bir parçası olan Üçüncü Koalisyon Savaşı (1803-1806) sırasında 21 Ekim 1805'te yapılmıştı.


Napolyon'un İngiltere topraklarına istila planını suya düşüren ve yaklaşık yüz yıl boyunca okyanuslara İngilizleri hakim kılan savaş Trafalgar Savaşı. Amiral Nelson'ın hayatına mâl olsa da üzerinde Güneş Batmayan İmparatorluğun denizlerde de güvende olduğunun dosta düşmana gösterildiği savaştır aynı zamanda. Ve muhtemelen İngiliz tarihinin de en ünlü deniz muharebesidir. 



21 Ekim 1805 tarihinde Amiral Horatio Nelson komutasındaki İngiliz Kraliyet Donanması, bugün Càdiz ile Cebelitarık Boğazı arasında kalan Trafalgar Burnu'nun batısında, birleşmiş Bourbon İspanyası ve Birinci Fransız İmparatorluğu donanmasıyla karşı karşıya geldi. Sayıca üstünlük birleşmiş donanmadaydı. Amiral Nelson, yeni bir savaş tekniği denemeyi düşünüyordu. 


( O zamanki geleneksel uygulama, sinyalin ve sinyallerin ayrılmasını kolaylaştırmak, yangın ve hedef alanlarını en üst düzeye çıkarmak için filoların birbirini tek paralel çizgilerle birbirine bağlamasıydı. Nelson bunun yerine gemilerini düşman filosunun hattına dik olarak gitmek için iki sütun halinde düzenledi.) 33 gemilik Fransız-İspanyol donanmasına karşı 27 gemilik donanmasını iki bölüme ayırdı. Ve daha sonra Amiral gemisinden emrini filoya gönderdi: " İngiltere her erkeğin görevini yerine getirmesini bekler." Beş saat süren savaşta hem bu yeni taktik işe yarayacak yani İngilizler galip gelecek, üstüne hiç gemi kaybetmeyecekler, birleşik donanma ise 19 gemisini kaybedip adeta mahvolacaktı. Nelson ustaca manevralarla büyük bir zafer kazanmışti. Ancak 1500'e yakın İngiliz denizci ölecek veya yaralanacaktı.


Savaş tüm hararetiyle devam ederken Nelson, amiral gemisinin güvertesindeydi. Üniforması ve tüm madalyaları üstünde olduğu için Fransız gemilerindeki nişancılar tarafından kolay hedef olabilirdi ama içinde bulunduğu durumu çok da umursuyor gibi değildi. Bu güverte macerası ona pahalıya patladı, bir Fransız nişancı tarafından omuzundan ve göğsünden vuruldu. Amiral hemen gemiye geri alındı ama savaşın bitmesine az bir süre kala hayatını kaybetti. Son sözleri ise, zaferin yaklaştığını haber alması üzerine, "Şimdi memnunum. Tanrıya şükür görevimi yaptım." oldu. Savaş bittiğinde Nelson naaşıyla ve kazandığı zaferle milletini selamlıyordu. İngiltere tarihinin en ehemmiyetli savaşlarından biri kazanılmıştı.



Daha sonra naaşı İngiltere'ye götürüldü. Halk milli kahramanını karşılamaya akın etmişti. Nelson'ın cenaze töreni çok büyük kalabalıklarla oldu, sokaklar ağlayan insanlarla doldu. Aziz Paul Katedrali'ne gömülen kahraman amirali, milleti unutmadı. 




Bugün Londra'da bir meydanın adı Trafalgar Meydanı'dır ve bu meydanda Amiral Nelson'ın bir anıtı bulunmaktadır, hatırası yaşatılmaktadır. Nelson bu anıtta The Mall kıyılarına demirlemiş olan zafer kazanmış donanmasını selamlamaktadır, yüzü o tarafa dönüktür. Ayrıca Nelson anıtının uzunluğu amiral gemisi olan HMS Victory gemisinin uzunluğuna eşittir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar